Nadpis Národní srovnávací zkoušky - scio.cz Nadpis



Logo NSZ Národní srovnávací zkoušky (zkráceně NSZ) slouží vysokým školám jako náhrada za vlastní přijímací řízení (tedy spíše samotné znalostní zkoušky). Některé vysoké školy nahradily přijímací zkoušky kompletně za NSZ. Je to pro ně finančně výhodné. Některé školy pouze přihlížejí k výsledkům NSZ. Například pokud máte dostatečný percentil, budete přijati bez zkoušek VŠ. NSZ se dělají zvlášť z každého předmětu (každé fakultě samozřejmě záleží na jiných znalostech). Zkoušky můžete dělat z Obecných studijních předpokladů, Základů společenských věd, Matematiky, Přírodních věd, Angličtiny, Němčiny, Francouzštiny a Češtiny pro cizince. Samotné hodnocení zkoušek je u každého předmětů jiné, společný je však konečný percentil. Ten značí vaše procentuální umístění ze všech uchazečů, takže bodové ohodnocení ostatních uchazečů ovlivní i váš konečný percentil. Pokud by například dělalo zkoušky 100 lidí a vy byste byli 40. v bodovém hodnocení, váš percentil je 60% (zjednodušeně řečeno). Musíte si zjistit jaký minimální percentil požaduje vaše fakulta. Samotný průběh NSZ je velice striktní a koná se ve stejnou dobu na více místech v republice (takže si můžete vybrat nejbližší místo k vašemu bydlišti); za zkoušku se platí několik set korun. Veškeré informace lze nalézt na webových stránkách scio.cz.

24.listopadu 2007 jsem se já zúčastnil Národních srovnávacích zkoušek z matematiky společnosti Scio. Pro přijetí bez příjímacích zkoušek na VUT jsem potřeboval percentil 70 a více. Nejblíže pro mě byla Jihlava. Po poměrně dlouhém hledání jihlavského gymnázia jsem nakonec dorazil na toto místo včas. Zkouška probíhala 105 minut a v testu bylo 30 otázek. Podle poměrně přísných pravidel scio nesmí být žádné pomůcky, dokonce ani kalkulačka, pouze tužka a poznámkový papír.
Po absolvování testu jsem neměl přílis dobrý pocit. Nicméně po dlouhých dvou týdnech čekání na výsledky mi byl oznámen výsledek 81. S výsledkem jsem spokojený, ale hlavně jsem rád, že nemusím řešit věci okolo příjímaček na vysokou školu. Scio texty místo příjímaček mohu tedy pouze doporučit :)

Všem návštěvníkům StudentShare přeji úspěšné přijetí na VŠ.

Conyx, 3. 11. 2012, ctenost: 13541x