Nadpis Vatikán Nadpis

Nahlasit nefunkcni tahak
Nahlasit chybu

Text tahku:
Vatikán, Svatý stolec, Vatikánský městský stát, latinsky Status Civitatis Vaticanae, stát na Apeninském poloostrově, enkláva v Itálii v západní části Říma; 0,44 km2 (nejmenší stát na světě), 890 obyvatel, hustota zalidnění 2022 obyv./km2; úřední jazyk latina a italština, měnová jednotka EURO. Celní a měnová unie s Itálií.
Urbanizované území v západní části Říma na pravém břehu Tibery tvoří chrám sv. Petra se stejnojmenným náměstím, papežský palác a přilehlé zahrady a budovy (mj. Vatikánská muzea). Vatikán spravuje i řadu dalších kostelů a paláců v Římě, jež mají exteritoriální statut, a letní sídlo papežů v Castel Gandolfo u Říma.
Obyvatelstvo tvoří zejm. vysocí církevní hodnostáři. Politický a ekonomický význam Vatikánu daleko přesahuje hranice státu. Vatikán je hlavním světovým centrem římskokatolické církve a významným finančním střediskem (rozsáhlý majetek a investice v zahraničí). Má vlastní banky, poštu, železniční stanici, rozhlasový vysílač, tisk, historické ozbrojené síly (švýcarská garda).
Intenzívní turistický ruch; nejdůležitější katolické poutní místo světa. Významné stavební památky a umělecké sbírky: chrám sv. Petra (nejvýznamnější stavba západního křesťanstva s vynikající výzdobou, náměstí sv. Petra s kolonádami, kašnami a egyptským obeliskem, Vatikánská muzea (rozsáhlé sbírky od starověku po moderní umění; součástí je mj. Sixtinská kaple a Raffaelovy síně).
Nezávislá teokratická absolutní monarchie. Hlavou státu je papež, volený doživotně kolegiem kardinálů. Je hlavou římskokatolické církve. Nejvyššími poradními orgány papeže v církevních záležitostech jsou koncily církevní, kolegium kardinálů a biskupský synod. Praktické řízení církevních, politických a hospodářských záležitostí Vatikánu a římskokatolické církve je v kompetenci římské kurie. Tvoří ji státní sekretariát (v čele státní tajemník, obdoba úřadu předsedy vlády), který má dvě sekce: pro veřejné (všeobecné) záležitaosti církve a pro vztahy mezi státy a církví. Papež Benedikt XVI.

Cort, 5. 1. 2013, stazeno: 1631x, hodnoceni: 3.5 bod



Hodnoceni (1 bod = nejhorsi, 5 bodu = nejlepsi):



Staen:
Sthout